iPad

iPad 4Jag har alltid sagt att jag aldrig kommer behöva någon surfplatta, att jag alltid föredrar bärbara datorer med fullskaliga operativsystem framför en lekplatta man knappt kan läsa Aftonbladet på. Nu sitter jag ändå här med en iPad 4 i knäet och slösurfar på Aftonbladet. Vad hände?

Som något av en kreativ person tycker jag om att teckna och är man dessutom någorlunda modern och hänger med i den tekniska utvecklingen vet man att att man behöver en ritplatta till datorn. Wacom är det populäraste märket bland digitala konstnärer då det gäller ritplattor och för en bra ritplatta får man betala närmare 3 000 kronor. Det var nånstans där min idé med att köpa en pekdator/surfplatta kom till. Man kan även teckna på en surfplatta, den är inte så mycket dyrare än en ritplatta men mångsidigare om inspirationen sinar och man inte känner för att teckna. Man får ändå komma ihåg att ritplattor är smidigare att jobba med och ger proffsigare resultat.

Vad denna lilla historia nu har att göra med själva ”testet” vet jag inte. Det är bara lite bakgrundsinformation till varför jag köpte en iPad. Egentligen behövde jag ingen surfplatta då nästan allt jag kan göra med den kan jag göra med telefonen. Så här i efterhand tycker jag fortfarande inte att jag behöver något surfplatta, men den är kul som tidsfördriv.

Manualen som kommer med då man köper en iPad.

Manualen som kommer med då man köper en iPad.

iPad är nu uppe i fjärde generationen och har såklart bättre processor, skärm och prestanda än de äldre iPad-modellerna. Vad Apple pratar tystare om är att den även är tjockare och tyngre än iPad 2, som är en äldre modell. Jag har lite svårt att acceptera då nya tekniska prylar blir större och tyngre än dess föregångare, det borde ju vara tvärtom. Men jag är också av den typen som gnäller över några millimetrar. Som van Androidanvändare har jag också svårt att acceptera Apples filosofi om att låsa in sina användare i sitt Apple-universum. Istället för att använda USB-kontakt, som mer eller mindre är industristandard vid laddning av mobil elektronik, har man här en ny form av kontakt som endast fungerar till de nyaste versionerna av Apples produkter. Det känns sådär.

Betyg:
3

Slutsats:
Apple har blivit kända för att göra användarvänliga och dyra produkter. Är man inte så teknisk av sig är chansen ändå stor att man behärskar och kan hantera iPaden ganska snabbt. Om man inte känner sig begränsad eller instängd av Apples kontrollbehov (man är tvungen att uppge bankkortsnummer, hemadress och telefonnummer för att kunna ladda ner gratisprogram) är chansen också stor att man gillar enkelheten och vill ha flera Apple-produkter. Om man har råd. Tycker man om att teckna rekommenderar jag att man köper en ritplatta istället. Vill man läsa Aftonbladet i soffan räcker det för dom flesta att plocka upp mobilen. Eller en iPad.

Jag har kanske inte funnit rätt användningsområde för min iPad ännu men än så länge är den vad jag köpte den för: En leksak.

2 reaktioner på ”iPad

  1. (Skratt)! Egentligen ”gillade” jag inte din slutsats ”leksak”. Jag använder tack vare av mig själv testade och utvalda appar min iPad som en andra (separat) dator. Med det trådlösa tangentbordet skriver jag lika snabbt och bra som det ordinarie för min iMac. Dessutom behöver jag inte – tack vare en extern router – inte starta upp min iMac för att använda denna ”andra” dator, iPad. Läs gärna i min blogg http://macilane.wordpress.com där jag berättar om den delen av mitt liv – iPad-en och dess fördelar.
    Enda ”problemet” är att våra katter vill använda iPad-en för att ”spela” PaintForCats. Vi får kivas om iPad-en ibland, hahaha.

  2. I födelsedagspresent för några veckor sedan fick jag en ritplatta med skärm XP-PEN Artist 24 Pro (24″) https://www.xp-pen.com/product/602.html .
    Nu ett par veckor senare efter att ha testat den på olika sätt kan jag inte annat än säga att jag är riktigt nöjd. Det är min första ritplatta och jag är fascinerad över hur bra det funkar att använda en. Ritdelen är helt fenomenal och att teckna med den är otroligt enkelt och roligt.

    Så om ni är nybörjare och vill ha en grymt bra ritplatta med lite extra funktioner så kan jag varmt rekommendera den. Dock så har jag en undran till personer med erfarenhet av ritplattor.

Lämna en kommentar